Batoniki owsiane z bakaliami
Batoniki owsiane z bakaliami

Batoniki owsiane z bakaliami

Dzieci, aby zaspokoić głód, lubią sięgać po batoniki. Słodycze na półkach sklepowych zawierają jednak mnóstwo cukru oraz  niezdrowych, utwardzonych tłuszczy. Dlatego dzisiaj podpowiemy wam jak przygotować zdrowe, pożywne, dodające mnóstwo energii batoniki owsiane z bakaliami. Prosty i smaczny przepis na deser, który zachwyci niejednego łasucha

A cóż te batoniki kryją w sobie cennego dla zdrowia? Po pierwsze zawierają orzechy włoskie, które są bogate w nienasycone  kwasy tłuszczowe. Zjadanie pięć razy dziennie garści orzechów powoduje obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Z kolei witamina E jest silnym antyoksydantem, ma działanie przeciwstarzeniowe oraz antynowotworowe. Magnez, tak obficie zawarty w orzechach włoskich, stymuluje pracę mózgu.

Żurawina jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, jest świetna w walce z problemami układu moczowego. Kwasy organiczne zawarte w niej poprawiają też odporność oraz mają przeciwgorączkowe działanie – dlatego właśnie jest ona tak często polecana przez specjalistów.

Twierdzi się, że cukry zawarte w rodzynkach nie powodują tycia. Rodzynki poleca się sportowcom oraz osobom prowadzącym bardzo aktywny tryb życia. Wzmacniają odporność fizyczną, poprawiają pracę serca oraz mózgu. Zawierają w swoim składzie bor, który wzmacnia kości oraz błonnik, żelazo, potas, wapń, cynk, magnez i związki mineralne. Znajdują się w nich również witaminy A, C, E i z grupy B. Mają korzystny wpływ na płuca, żołądek i jelita. Jako ciekawostka rodzynki mogą pomóc rzucić palenie i w miarę bezboleśnie przejść menopauzę.

Pestki dyni korzystnie wpływają na pracę mózgu, regulują również, a także przyspieszają przemianę materii. Polecane są na problemy z trądzikiem i wypadaniem włosów. Zawierają cynk i lecytyny, poza tym sole mineralne, błonnik, białka, enzymy i żywice. Zawierają witaminy A, B9, B15. Pestki dyni od wieków stosowane były jako lek przeciw pasożytom przewodu pokarmowego.

Orzechy włoskie są bogate w tłuszcze nienasycone

Skoro znacie już niezwykłe właściwości bakalii nie pozostaje Wam nic innego, jak pomaszerować do kuchni i wraz z rodziną przygotować batoniki.

Składniki na ok. 12-14 batoników:

  • 2 szklanki płatków owsianych (mogą być błyskawiczne),
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki pestek dyni,
  • 150 g miodu (1/2 szklanki),
  • 75 g  masła orzechowego (ok. 1/3 szklanki),
  • 30 g masła lub oleju kokosowego,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 60 g żurawin,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 70 g rodzynek sułtanek.
Rodzynki są potrzebne szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia.

Przygotowanie:

  • Jeśli rodzynki albo żurawiny są duże kroimy je na mniejsze kawałki, odstawiamy.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.
  • Płatki owsiane, orzechy i pestki dyni równomiernie rozprowadzamy na blasze i prażymy przez 9 minut, następnie dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 1-2 minuty (lepiej zostańcie przy piekarniku i pilnujcie, żeby wiórki się nie spaliły). Kiedy wiórki lekko zbrązowieją wyjmujemy blachę z piekarnika, i całą zawartość przesypujemy do dużej miski. Temperaturę piekarnika obniżamy do 150ºC.
  • W małym rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i masło lub olej kokosowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, która nie powinna być bardzo gorąca.  Uwaga: nie należy doprowadzić jej do wrzenia!  Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy, po czym mieszamy.
  • Do miski z płatkami dodajemy żurawinę, rodzynki i siemię lniane, a następnie wlewamy masę miodowo-orzechową i dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dno i boki) i wyrównujemy. Batoniki przykrywamy papierem i mocno dociskamy rękami. Masa powinna być dobrze ubita, bo inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu. Zdejmujemy papier i pieczemy w 150º C, przez ok 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.
  • Batoniki wyjmujemy z piekarnika i obciążamy (jeśli posiadacie drugą tej samej wielkości blachę, połóżcie ją na batonikach i dodatkowo np. opakowanie cukru bądź mąki). Dobre ubicie batoników przed pieczeniem i obciążenie, kiedy będą stygnąć jest bardzo ważne. Dzięki temu będą zwarte, trwałe i unikniecie kruszenia przy krojeniu.
  • Uwaga – należy poczekać i kroić dopiero, gdy całkowicie wystygną.
  • Zdrowe batoniki owsiane przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 14 dni. Można je również mrozić.

Smacznego!

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply

Skip to content