Jak przechowywać i przewozić jedzenie? Bezpieczne opakowania.
Jak przechowywać i przewozić jedzenie? Bezpieczne opakowania.

Jak przechowywać i przewozić jedzenie? Bezpieczne opakowania.

Zastanawiacie się co może oznaczać cyfra w trójkącie na plastikowych opakowaniach do kontaktu z żywnością?
Niewielki trójkąt złożony ze strzałek, oznaczający wtórny obieg (recykling), znajduje się zazwyczaj na spodzie lub boku pojemnika. Cyfra i napis, które towarzyszyć mogą symbolowi oznaczają nazwę surowca użytego do produkcji danego opakowania.


Posiłki, nawet te najzdrowsze, przygotowywane z ekologicznych składników mogą nie służyć naszemu zdrowiu, jeśli przechowujemy je w nieodpowiednich opakowaniach.
Prawidłowe pakowanie żywności sprawi, że szkodliwe związki chemiczne nie znajdą się na talerzu.
Zalety plastiku (tworzyw polimerowych) są oczywiste: jest odporny na rozkład, korozję, działanie wielu chemikaliów, jest też tanim materiałem produkcyjnym i podlega ponownemu wykorzystaniu, tzw. recyklingowi.
Jednak plastikowe śmieci zalegające w lasach, w wodzie, na śmietniskach rozpadną się nawet dopiero za 500 lat.

Większość z nas słyszała o szkodliwym dla zdrowia bisfenolu A, w skrócie BPA, znajdującego się w niektórych produktach wykonanych z twardego plastiku. Jest też wykorzystywany do produkcji np. naczyń kuchennych, pudełek na kanapki (lunchboxów) czy nawet butelek dla dzieci.
Te związki chemiczne z plastikowych opakowań, uważane są przez lekarzy za niebezpieczne, ponieważ przenikają do żywności i zagrażają zdrowiu.
Cząsteczki BPA mają wpływ na aktywność komórek tłuszczowych (adipocytów), które nadmiernie się namnażają i powodują otyłość. Niewielkie stężenie bisfenolu A może się też przyczynić do szybszego rozwoju zmian nowotworowych.
Jeśli BPA użyto do produkcji opakowania, powinien znaleźć się na nim symbol PC7 lub cyfra 7 wewnątrz trójkąta symbolizującego recykling.

Czy wiesz, że jedną torbę plastikową, tzw. reklamówkę produkuje się krócej niż sekundę? Taka torba rozkłada się nawet 100-400 lat!

Niewielu z nas wie jednak, że torebki foliowe nie są przystosowane do przechowywania produktów spożywczych, mogą emitować szkodliwe związki chemiczne, m.in. ftalany, które osadzają się na pakowanej w nie żywności. Takie jedzenie może wpływać na zaburzanie równowagi hormonalnej.

Jedzenie najlepiej przechowywać w szklanych i ceramicznych pojemnikach lub papierze pergaminowym.
Jeśli decydujemy się jednak na plastikowe opakowania, wybierajmy te, które posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny.

Aby kanapki przygotowane na drogę zachowały świeżość owiń je  w papier śniadaniowy, a dopiero później zapakuj w folię.

Niestety często spotykamy się z utylizacją tworzyw polimerowych na własna rękę, kiedy to spalamy je we własnych piecach, w gospodarstwach domowych. Jest to karygodne, ponieważ samodzielnie spalając takie tworzywa nie uzyskamy wystarczająco wysokiej temperatury, by zminimalizować emisję toksyn do powietrza. Spalanie tworzyw sztucznych w spalarniach odpadów także nie zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń do atmosfery, jednak je znacznie minimalizuje. W Polsce jedynie 15% butelek z tworzywa zawierającego politereftalan etylenu, jest poddawana recyklingowi. Najczęściej używane oznaczenia:

1. PET – do produkcji PET wykorzystywane są różne substancje chemiczne, które przenikają do wody wówczas, gdy jest ona niewłaściwie przechowywana. Zaleca się, by przetrzymywać butelki z wodą w temperaturze do 15 stopni C. Gdy temperatura ta zostaje znacznie przekroczona (woda pozostawiona w rozgrzanym samochodzie może mieć nawet 50 stopni C) uwalniają się z PET toksyczne dla naszego organizmu składniki.
2. PCW – jest odporny na działanie wielu rozpuszczalników, m.in. jest to folia spożywcza. W wysokich temperaturach polichlorek winylu jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny.
3. HDPE – są odporne na działanie roztworów kwasów, zasad i soli oraz niską temperaturę, dlatego zapewne uznawane są za najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Jest to jedno z oznaczeń, którego powinniśmy szukać kupując wielorazowe pojemniki do przechowywania żywności.
4. LDPE
Uznawany za bezpieczny i przeznaczony do ponownego użycia. Z polietylenu niskiej gęstości produkuje się np. opakowania żywności czy siatki, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Czwórka jest bezpieczna, ale nie tak, jak dwójka i piątka, których powinniście szukać.
5. PP to polipropylen. Wytwory z PP mogą być użytkowane w temperaturze −5 do +100 °C , jest więc bezpiecznym tworzywem. Trójkąt z numerem 2 lub 5 oznacza opakowania do przechowywania żywności i przeznaczone do powtórnego użycia.
6. PS – styropian, czyli polistyren. Produkowane są z niego tacki do przechowywania żywości, kubki do gorących napojów czy jednorazowe naczynia. Pod wpływem gorąca wydziela toksyczne składniki do posiłku.

Miejsca Bliskie Dzieciom


Related posts

Leave a Reply

Skip to content