Minęły święta Wielkanocy. Jak zawsze na zakończenie Wielkiego Postu sięgaliśmy po mnóstwo różnych przysmaków, których od dawna nie było w naszym menu. Z kuchni dobiegał aromat gotowanych buraków oraz żurku z chrzanem. W piekarniku pięknie wyrastała babka, podczas gdy mazurki już studziły się na stole. Tradycyjne ciasta i wypieki to wyróżnik tych świąt. Ale może za rok spróbujecie czegoś innego? Niech Wasze podniebienia poznają nowy smak. Przygotowaliśmy przepis na zdrowe, bezglutenowe ciasto chałwowo–gruszkowe, które na pewno zjedna sobie wielu zwolenników. Zresztą, po co czekać na kolejną Wielkanoc? Może spróbujecie je zrobić już w ten weekend?
Prawdziwa chałwa wykonana jest z mielonych nasion sezamu, które tworzą pastę zwaną tahiną. Sezam obfituje w fitosterole, które wzmacniają serce i obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegając rozwojowy miażdżycy. Sezamolina, która zawarta jest w ziarnach, skutecznie wpływa na obniżenie ciśnienia oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów. W sezamie znajdziemy duże ilości wapnia, który jest niezbędny do budowy naszych kości i zębów, a ponadto poprawia pracę serca oraz układu krwionośnego.
Mieszanka składająca się ze szklanki wody oraz 15 g ziaren sezamu, łyżki siemienia lnianego, szczypty soli i miodu pomaga usuwać flegmę z dróg oddechowych kiedy cierpimy na kaszel.
Jednocześnie uwaga – sezam jest alergenem. U niektórych powoduje objawy takie, jak biegunki, nudności, wymioty oraz skurcze w brzuchu. Gdybyśmy po zjedzeniu dania z sezamem poczuli takie dolegliwości, to warto się zbadać pod kątem uczulenia.
Mamy jednak nadzieję, że wśród naszych czytelników i czytelniczek nie ma takich alergików. Zapraszamy więc do wypiekania, najlepiej rodzinnego. Zakładamy fartuchy i przygotowujemy składniki.
Spód:
- 3/4 szkl. mąki bezglutenowej
- 1/2 szkl. pistacji bądź orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
Krem chałwowo-gruszkowy:
- 1 puszka mleka kokosowego (tłustego, dobrej jakości) 400 ml
- 5 gruszek miękkich
- 1,5 łyżki agaru
- 4 łyżki pasty sezamowej – tahina
- sok z cytryny
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
Przygotowanie:
Potrzebna będzie forma o średnicy 25 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Do mleka kokosowego dodajemy ocet jabłkowy, mieszamy i odstawiamy.
- W misce miksujemy olej roślinny wraz z cukrem pudrem na gładką puszystą masę.
- Orzechy podprażamy na patelni i używając blendera miksujemy je na pełnych obrotach do uzyskania konsystencji drobnej „mąki”.
- Do osobnego pojemnika przesiewamy mąkę bezglutenową, dodajemy orzechy, proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie mieszamy.
- Następnie mleko kokosowe wraz z octem dodajemy do pojemnika z ubitym olejem kokosowym i cukrem, po czym wsypujemy wszystkie suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
- Lekko połączone składniki ubijamy mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
- Gotową masę wlewamy do formy i pieczemy 20-25 minut.
Podczas gdy ciasto piecze się, możemy zająć się przygotowaniem masy chałwowej:
- Mleko kokosowe wlewamy do garnka i stawiamy na bardzo małym ogniu.
- Dodajemy agar i mieszamy energicznie, aż mleko zacznie delikatnie bulgotać. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Do kielicha blendera wlewamy przestudzone mleko, dodajemy pokrojone gruszki, pastę sezamową, syrop z agawy oraz kilka kropel soku z cytryny i blendujemy na gładką, puszystą masę.
- Gotową masę chałwową rozprowadzamy równomiernie na upieczony spód, dekorujemy orzechami i wkładamy do lodówki na całą noc.
Rozkosz w ustach, smacznego!`