Pełne warzyw danie, które dzisiaj Wam zaprezentujemy na pewno zjedna sobie wielu zwolenników, nawet wśród dzieci. Kolorowe, apetyczne i niezwykle smaczne – a do tego lekkie i pełne wartościowego białka. Mowa o grillowanym filecie z kurczaka podanym na soczewicy zielonej z warzywami i salsą z pomidorów suszonych i oliwek.
Mięso z kurczaka zawiera pełnowartościowe białko, a przy tym niewielką ilość tłuszczu. Jest lekkostrawne, a więc wskazane dla dzieci i innych osób mających problemy z przewodem pokarmowym. Zawiera witaminy w grupy B, jakże ważne dla naszego układu nerwowego oraz samopoczucia. Witamina B3 wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne oraz produkcję czerwonych krwinek, współuczestniczy w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Witamina B6 działa korzystnie na pracę serca, obniża ciśnienie a także uczestniczy w transporcie tlenu w organizmie.
Oprócz witamin w mięsie kurczaka znajdziemy wiele składników mineralnych m. in cynk, selen oraz magnez. Selen jest niezwykle ważnym przeciwutleniaczem, natomiast cynk pomaga w gojeniu się ran, mineralizacji kości, wydzielaniu insuliny oraz pracy układu odpornościowego.
Do przygotowania dania użyliśmy patelni grillowej, ale jeśli jej nie posiadacie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby filet z kurczaka była ugotowany na parze lub pieczony. A więc zaczynamy!
Składniki (2 porcje)
- 2 filety z kurczaka
- 50 g. ugotowanej zielonej soczewicy (soczewicę należy przed gotowaniem moczyć min. 2 godz.)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średniej wielkości seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml passaty pomidorowej (przecieru)
- sok z cytryny
- garść oliwek czarnych i zielonych
- 8 – 10 sztuk pomidorów suszonych
- świeża bazylia, natka pietruszki, mięta
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- cząber
- curry
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania warzywnego sosu.
- Warzywa korzenne i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
- Na dnie garnka wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, czosnek, a po chwili dodajemy warzywa.
- Przyprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy, aż warzywa będą al dente.
- Dodajemy soczewicę zieloną i doprawiamy solą, sokiem z cytryny i ewentualnie ziołami.
- Filet z kurczaka kroimy w poprzek, oprószamy solą, pieprzem, cząbrem oraz przyprawą curry i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy 2-3 minuty z każdej strony.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Oliwki i suszone pomidory kroimy i przyprawiamy ziołami.
Na talerz warstwowo układamy, w kolejności sos warzywny, następnie grillowany filet z kurczaka oraz salsę z suszonych pomidorów i oliwek. Danie dopieszczamy aromatem ulubionych, świeżych ziół.
Smacznego.