Grillowany kurczak z soczewicą i salsą pomidorową
Grillowany kurczak z soczewicą i salsą pomidorową

Grillowany kurczak z soczewicą i salsą pomidorową

Pełne warzyw danie, które dzisiaj Wam zaprezentujemy na pewno zjedna sobie wielu zwolenników, nawet wśród dzieci. Kolorowe, apetyczne i niezwykle smaczne – a do tego lekkie i pełne wartościowego białka. Mowa o grillowanym filecie z kurczaka podanym na soczewicy zielonej z warzywami i salsą z pomidorów suszonych i oliwek.

Mięso z kurczaka zawiera pełnowartościowe białko, a przy tym niewielką ilość tłuszczu. Jest lekkostrawne, a więc wskazane dla dzieci i innych osób mających problemy z przewodem pokarmowym. Zawiera witaminy w grupy B, jakże ważne dla naszego układu nerwowego oraz samopoczucia. Witamina B3 wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne oraz produkcję czerwonych krwinek, współuczestniczy w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy. Witamina B6 działa korzystnie na pracę serca, obniża ciśnienie a także uczestniczy w transporcie tlenu w organizmie.

Oprócz witamin w mięsie kurczaka znajdziemy wiele składników mineralnych m. in cynk, selen oraz magnez. Selen jest niezwykle ważnym przeciwutleniaczem, natomiast cynk pomaga w gojeniu się ran, mineralizacji kości, wydzielaniu insuliny oraz pracy układu odpornościowego.

pomidory
Jakość pomidora można poznać po zapachu – te, które do końca dojrzewały na krzaku, a nie w skrzynkach, pachną intensywniej.

Do przygotowania dania użyliśmy patelni grillowej, ale jeśli jej nie posiadacie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby filet z kurczaka była ugotowany na parze lub pieczony. A więc zaczynamy!

Składniki (2 porcje)

  • 2 filety z kurczaka
  • 50 g. ugotowanej zielonej soczewicy (soczewicę należy przed gotowaniem moczyć min. 2 godz.)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • sok z cytryny
  • garść oliwek czarnych i zielonych
  • 8 – 10 sztuk pomidorów suszonych
  • świeża bazylia, natka pietruszki, mięta
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • curry
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania warzywnego sosu.

  • Warzywa korzenne i  cebulę obieramy,  kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
  • Na dnie garnka wlewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę, czosnek, a po chwili dodajemy warzywa.
  • Przyprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy, aż warzywa będą al dente.
  • Dodajemy soczewicę zieloną i doprawiamy solą, sokiem z cytryny i ewentualnie ziołami.
  • Filet z kurczaka kroimy w poprzek, oprószamy solą, pieprzem, cząbrem oraz przyprawą curry i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy 2-3 minuty z każdej strony.

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Oliwki i suszone pomidory kroimy i przyprawiamy ziołami.

Na talerz warstwowo układamy, w kolejności sos warzywny, następnie grillowany filet z kurczaka oraz salsę z suszonych pomidorów i oliwek. Danie dopieszczamy aromatem ulubionych,  świeżych ziół.

Smacznego.

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply