Czy uważacie ziemniaki za nudne, pozbawione wyrazu, a do tego tuczące? Wiele osób uważa je tylko za dodatek. Spróbujemy obalić takie przekonania proponując ciekawy przepis, który nazwaliśmy „ziemniaki z charakterem”. Mogą one stanowić dodatek do potrawy bądź samodzielne danie. Nasza propozycja na pewno spowoduje uśmiech i chęć dokładki u waszych pociech, ale zachęcamy też do modyfikowania przepisu, tak by jeszcze lepiej dopasować go do gustów waszej rodziny.
Na początek trzeba powiedzieć, że ziemniaki wcale nie są tuczące. Wręcz przeciwnie – mają mało kalorii, są lekkostrawne i przede wszystkim mają właściwości zasadotwórcze. Ponadto są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który koji nasze nerwy a także wchodzi w skład kości i zębów. Sporo jest także w ziemniakach witaminy C. Warzywo zawiera błonnik, który powoduje uczucie sytości, wspomaga przemianę materii oraz obniża poziom złego cholesterolu. Ziemniak łagodzi stany zapalne. Wyciśnięty z niego sok jest pomocny przy zewnętrznych oparzeniach skórnych, natomiast wypijany obniża ciśnienie a także jest wskazany w problemach żołądkowych.
W ziemniakach może występować solanina czyli związek toksyczny mający zielone zabarwienie. Dlatego ziemniaków o takim kolorze nie spożywamy.
Jak widać warto jadać ziemniaki – a z naszym farszem, prostym w przygotowaniu, a pełnym charakteru, będzie pysznie.
Składniki (2 porcje)
- 6 podgotowanych ziemniaków w mundurkach
- 1 dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- 1 garści oliwek czarnych lub zielonych
- 100 gram sera białego
- szczypior
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- bazylia, tymianek, oregano
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Kroimy w kostkę wszystkie warzywa, w tym wydrążony środek podgotowanych wcześniej ziemniaków.
- Dodajemy ser twarogowy, posiekany czosnek oraz szczypior, po czym doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz sokiem z cytryny.
- Przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ziemniaki 20 minut.
- Upieczone ziemniaki posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.
Smacznego!