Pieczone faszerowane ziemniaki
Pieczone faszerowane ziemniaki

Pieczone faszerowane ziemniaki

Czy uważacie ziemniaki za nudne, pozbawione wyrazu, a do tego tuczące? Wiele osób uważa je tylko za dodatek. Spróbujemy obalić takie przekonania proponując ciekawy przepis, który nazwaliśmy  „ziemniaki z charakterem”.  Mogą one stanowić dodatek do potrawy bądź samodzielne danie. Nasza propozycja na pewno spowoduje uśmiech i chęć dokładki u waszych pociech, ale zachęcamy też do modyfikowania przepisu, tak by jeszcze lepiej dopasować go do gustów waszej rodziny.

Na początek trzeba powiedzieć, że ziemniaki wcale nie są tuczące. Wręcz przeciwnie – mają mało kalorii, są lekkostrawne i przede wszystkim mają właściwości zasadotwórcze.  Ponadto są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który koji  nasze nerwy a także wchodzi w skład kości i zębów. Sporo jest także w ziemniakach witaminy C. Warzywo zawiera błonnik, który powoduje uczucie sytości, wspomaga przemianę materii oraz obniża poziom złego cholesterolu.  Ziemniak łagodzi stany zapalne. Wyciśnięty z niego sok jest pomocny przy zewnętrznych oparzeniach skórnych, natomiast wypijany obniża ciśnienie a także jest wskazany w problemach żołądkowych.

obrane ziemniaki
Najwięcej witamin znajduje się pod skórką kartofli więc obieramy ją cieniutko bądź gotujemy ziemniaki w mundurkach. (zdj. pixabay.com)

W ziemniakach może występować solanina czyli związek toksyczny mający zielone zabarwienie. Dlatego ziemniaków o takim kolorze nie spożywamy.

Jak widać warto jadać ziemniaki – a z naszym farszem, prostym w przygotowaniu, a pełnym charakteru, będzie pysznie.

Składniki  (2 porcje)

  • 6 podgotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 garści oliwek czarnych lub zielonych
  • 100 gram sera białego
  • szczypior
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • bazylia, tymianek, oregano
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Kroimy w kostkę wszystkie warzywa, w tym wydrążony środek podgotowanych wcześniej ziemniaków.
  • Dodajemy ser twarogowy, posiekany czosnek oraz szczypior, po czym doprawiamy solą, pieprzem, ziołami oraz sokiem z cytryny.
  • Przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ziemniaki 20 minut.
  • Upieczone ziemniaki posypujemy natką pietruszki i szczypiorkiem.

Smacznego!

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply

Skip to content