Najnowsze
Pyszne orzechowe placuszki z kalafiora
Pyszne orzechowe placuszki z kalafiora

Pyszne orzechowe placuszki z kalafiora

Większość kucharzy podaje kalafior jedynie z bułką tartą, ale z tego warzywa można wyczarować bardziej oryginalne, a zarazem proste i smaczne dania. Jednym z nich są pieczone placki. Mają lekko orzechowy smak z delikatnie wyczuwalną ostrością dymki. Dzieciaki na pewno będą palce lizać.

Kalafior wyśmienicie smakuje, ale też ma właściwości dla zdrowia. Zawiera sulforafan, składnik, który zabija komórki rakowe, reguluje ciśnienie krwi i poprawia pracę nerek. Jest także doskonałym źródłem choliny – witaminy z grupy B niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dostarczanie tej substancji w trakcie ciąży stymuluje rozwój mózgu płodu, wpływając na późniejszy przyspieszony rozwój zdolności poznawczych, pamięci i uczenia się. Regularne spożywanie kalafiorów może opóźnić procesy starzenia mózgu, chroniąc przed demencją i problemami z pamięcią.

Uwaga dla osób z chorobami tarczycy! Kalafior, tak jak inne warzywa z rodziny kapustnych (kapusta, brokuły), zalicza się do grupy wolotwórczych. Oznacza to, że zawiera substancje, które zaburzają wchłanianie jodu z pożywienia. W związku z tym spożywanie ich w dużej ilości może powodować objawy niedoczynności tarczycy.

A jak kalafior gotować? W szczególności, jak to zrobić, by pozbyć się jego goryczki?

Otóż kalafior najlepiej gotować na parze przez 3-4 minuty. Jeśli będzie gotował się dłużej, to nieunikniony jest przykry zapach, a do tego utrata wiele składników odżywczych. Temu pierwszemu można również zapobiec dodając do wody liść laurowy albo skórkę chleba. Ponadto kalafior nie powinien być również gotowany pod przykryciem. Pogarsza się wówczas smak potrawy. Wszystko z powodu sporej zawartość siarki, uwalnianej podczas gotowania.

Kalafior
Kalafior może być podstawą wielu niebanalnych dań, a nie tylko dodatkiem do dania głównego.

Składniki (4 porcje)

  • 1 duży kalafior (1 kg)
  • 1 pęczek cebuli-dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 – 4 łyżki siemienia lnianego
  • sól
  • pieprz
  • olej lniany
  • sałata rzymska
  • jogurt grecki
  • czarnuszka
  • oliwa

Przygotowanie (30 minut):

  • Kalafior umyj, obierz z liści i rozdrobnij robotem kuchennym do wielkości ziarenek ryżu lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Natkę pietruszki i dymkę posiekaj.
  • W misce wymieszkaj jajka z siemieniem lnianym, solą i pieprzem.
  • Dodaj kalafior, dymkę, natkę pietruszki i wymieszaj.
  • Formuj w dłoniach niewielkie placki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej niewielką ilością oliwy.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut (aż wierzch placków lekko się zarumieni). Podawaj z jogurtem greckim posypanym czarnuszką oraz sałatą rzymską z olejem lnianym.

Smacznego!

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply