Spaghetti z polędwicą i warzywami
Spaghetti z polędwicą i warzywami

Spaghetti z polędwicą i warzywami

Nie znamy dziecka, któremu to danie nie przypadłoby do gustu. Z uwagą zakręcają go na widelec, a potem sprężystą linę wsuwają do buzi. Nie tylko smak, ale i samo jedzenie sprawia im wiele frajdy, a przy doborze odpowiednich dodatków potrawa nabiera dodatkowych walorów smakowych i zdrowotnych. Mowa oczywiście o makaronie spaghetti, który my proponujemy podać z warzywami i polędwicą wieprzową.

Do naszego dania wykorzystaliśmy makaron z pełnego przemiału. Oznacza to, że podczas jego produkcji nie zostały utracone ważne składniki (m.in. fosfor, żelazo, błonnik, cynk, potas i witaminy z grupy B).

Najbardziej wartościowym z tych składników jest błonnik, który wspiera organizm w walce z wieloma bakteriami. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Powinny się o niego postarać osoby z chorobami układu krążenia oraz diabetycy – błonnik pomaga utrzymać poziom cukru w organizmie na prawidłowym poziomie. Dodatkowo chroni przed zaparciami.

Makaron pełnoziarnisty jest też odpowiedni dla osób dbających o szczupłą linię. Makaron pełnoziarnisty przygotowany al dente nie jest tuczący, mimo że po jego zjedzeniu długo czujemy się syci. Zwiera dużo węglowodanów, które są świetnym źródłem energii. Kaloryczność spaghetti zależy głównie od dodatków, więc ostrożnie z tłustymi sosami, serami, boczkiem bądź śmietaną.

Spaghetti i bazylia
Spaghetti świetnie komponuje się z bazylią (zdj. pixabay.com)

Do przygotowania naszego dania wybraliśmy:

Składniki (4 porcje)

  • 600 g makaronu pełnoziarnistego
  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory sparzone bez skórki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od ugotowania makaronu. Do gotującej się wody wkładamy pionowo makaron  (najlepiej wybrać wysoki garnek). Gdy cały makaron zanurzy się, mieszamy i gotujemy 10 – 15 minut.
  • Warzywa i polędwicę wieprzową kroimy w cienkie plastry.
  • Na rozgrzaną patelnię (odpowiedni będzie wok) wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i podsmażamy 2 minuty.
  • Dodajemy posiekany czosnek i również podsmażamy, aby wydobyć aromat.
  • Po kilku minutach wsuwamy na patelnię polędwicę  i przyprawy.
  • Mieszamy do zarumienienia się mięsa, po czym wlewamy mleko kokosowe i dodajemy paprykę.
  • Gotujemy 7 – 8 minut.
  • Na koniec dorzucamy ugotowany makaron i  pomidorki, mieszamy i doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny.
  • Gotowe danie nakładamy na talerz i dekorujemy bazylią, która pod wpływem gorąca uwolni swój pyszny aromat.

Smacznego.

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply

Skip to content