Szukasz pysznej przekąski, która może stać się również fantastycznym i niedrogim deserem dla całej rodziny? Poznaj wyjątkowe połączenie masła orzechowego z dodatkiem Twojego ulubionego dżemu. Wykonanie zajmuje chwilę, a co więcej nie potrzebuje pieczenia!
Do zrobienia 12 miseczek masła orzechowego z dodatkiem ulubionego dżemu potrzebujesz:
- 450 g dowolnego masła orzechowego (poniżej przepis na domowe masło orzechowe)
- 1 i 1/2 łyżki miodu bądź syropu klonowego
- 1 płaska łyżka stopionego oleju kokosowego
- płaska łyżeczka soli (tylko gdy masło nie jest osolone)
- 1/4 bądź 1/2 szklanki dżemu
- foremki do muffinek
Wykonanie:
- Domowe masło orzechowe: obrane orzechy arachidowe pokrój i podsmaż na wolnym ogniu przez 4 minuty cały czas mieszając, dodaj odrobinę soli, a następnie zmiksuj)
- Wyłóż zmiksowane orzechy lub gotowe masło orzechowe do miski i dodaj do niego miód lub syrop klonowy oraz stopiony olej kokosowy, po czym wymieszaj wszystko na gładką konsystencję.
- Ułóż foremki na muffinki w specjalnej blaszce i wlej do nich zawartość miski.
- W środek kolejno dodawaj dżem. Wykałaczką możesz wymieszać składniki bądź zostawić bez zmian. Według własnego uznania.
- Gotową blaszkę z wypełnionymi foremkami włóż do zamrażarki na 15-20 minut.
- Wyciągnij miseczki z zamrażarki i odczekaj 5 minut. Produkt gotowy do spożycia.
Zachęcamy do spróbowania. Przekąska stanowi wspaniałą alternatywę dla słodyczy dostępnych na rynku, które nie zawsze bogate są w wartości odżywcze.
Smacznego! 🙂