Sówka pożywna główka – przepis na super śniadanie
Sówka pożywna główka – przepis na super śniadanie

Sówka pożywna główka – przepis na super śniadanie

Każdy dzień należy rozpocząć od pożywnego, zdrowego śniadania, które doda dzieciom energii do nauki i zabawy. Idealnym posiłkiem jest talerz płatków owsianych z mlekiem, ale aby podkręcić apetyt warto postarać się, by danie samym wyglądem sugerowało, że jest smaczne. Nasz pomysł to Sówka-Pożywna główka. Ta nazwa nawiązuje także do dobroczynnych właściwości owsianki.

Danie zawiera witaminy z grupy B, które poprawiają koncentrację i ułatwiają przyswajanie wiedzy, polepszają nastrój oraz przeciwdziałają zmęczeniu. Owies posiada także błonnik rozpuszczalny w wodzie, który obniża poziom złego cholesterolu, a dzięki temu zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2 oraz świetnie wzmacnia system immunologiczny. Zawarte w zbożu nienasycone kwasy tłuszczowe chronią organizm przed miażdżycą, nawilżają, a także łagodzą podrażnienia oraz alergie skórne. Badania wykazują, że dzieci karmione owsianką są mniej narażone na choroby układu oddechowego, w tym astmę.  Owies zawiera ponadto krzem, który wzmacnia układ kostny i tkankę łączną, dlatego płatki owsiane są idealnym posiłkiem dla osób uprawiających różnego rodzaju sporty.

Niech więc owsianka da każdemu ładunek pozytywnej energii na cały dzień. Zachęcamy do twórczego eksperymentowania z dodatkami. Komponujcie nowe, ulubione smaki i próbujcie nadać śniadaniu niezwykły wygląd.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka krowiego lub kokosowego
  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • Pomarańcza, grejpfrut, kiwi
  • Suszona śliwka, orzechy włoskie, pestki dyni

Przygotowanie:

Do gotującego się mleka dodajemy płatki owsiane, cynamon i mieszamy na małym ogniu przez 2 minuty aż owsianka zgęstnieje. Dodajemy miód i przekładamy do miski, dekorując owocami i bakaliami.

Smacznego!

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply

Skip to content