Często zastanawiamy się, co innego niż kanapki, płatki albo jajecznicę można zjeść na śniadanie. Smaczną i prostą w przygotowaniu propozycją jest shake z kaszy jaglanej z truskawkami. Idealny dla dzieci, gdyż kasza jaglana nie uczula i jest lekkostrawna. A truskawki? Kto ich nie lubi? Sama rozkosz.
Truskawki posiadają nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Jedząc je obniżamy poziom złego cholesterolu oraz cukru, a także wchłanianie tłuszczu. Wzmacniamy serce, organ, który przypomina je swoim kształtem.
Czerwony kolor owocu wskazuje natomiast na ich właściwości antyoksydacyjne. Truskawki wpływają na pracę nerek, są moczopędne. Zawarte w owocach pektyny pobudzają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii, a to ma znaczenie dla osób odchudzających się. W 100 gramach owocu mieści się dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poza nią w truskawkach znajdziemy żelazo chroniące przed anemią, wapń i fosfor dla mocnych kości.
Do przygotowania 1 porcji śniadaniowego shake’a potrzebna jest:
- 1 garść truskawek
- 1 banan
- 5 ziarenek suszonej żurawiny
- 2 garści ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 ml wody niegazowanej
- 100 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy
Na zdrowie!