- To wydarzenie minęło.
Powidlaki w Krzeszowie
12 września 2015 - 13 września 2015
Chcecie zapoznać się z tradycjami wyrobu powideł oraz uczestniczyć w kiermaszach sztuki ludowej?
Pomysł organizacji Powidlaków zrodził się kilkanaście lat temu, zainspirowany odwieczną krzeszowską tradycją smażenia powideł. Z biegiem lat Powidlaki organizowane najpierw w prywatnej zagrodzie powidlarskiej mieszkańca Krzeszowa Stanisława Kutmana rozrosły się do rangi jednego z najważniejszych wydarzeń kulturalnych Podkarpacia.
Smak krzeszowskich powideł to wielki atut Gminy Krzeszów. Prezentowane były na targach poznańskich, na obchodach Dnia Ziemi w Warszawie oraz w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Krzeszowskie powidła oraz doskonałe krzeszowskie krupiaki tak spodobały się w Polsce, że w 2005 roku niewielkiej gminie Krzeszów przypadł w udziale zaszczyt bycia gospodarzem wojewódzkiej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Tegoroczne POWIDLAKI 2015 również zapowiadają się wspaniale. Serdecznie zapraszamy do aktywnego w nich uczestnictwa, próbowania powideł, podziwiania występów artystycznych oraz udziału w konkursie kulinarnym.