Praca, zakupy, dzieci zaraz wrócą ze szkoły z ochotą na ciepły obiad, a ty nie masz pomysłu ani siły na gotowanie i w efekcie sięgasz po telefon zamawiając pizzę. Takie sytuację na pewno zdarzają się w niejednym domu, dlatego dzisiaj zaprezentujemy wam potrawę oryginalną i zdrową, a zarazem szybką w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić na papierze do pieczenia, szczelnie zawinąć i wsunąć do piekarnika, a potem popijać ciepłą herbatką i odpoczywać w oczekiwaniu na efekt końcowy. Danie, o którym mowa, to pieczony dorsz z warzywami w papilocie.
Ryby, zwłaszcza morskie, są skarbnicą witamin. Witamina B1 odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, chroni przed zaburzeniami pracy serca oraz układu pokarmowego. Witamina B2 odpowiada za stan i zdrowie skóry. Witamina B12 chroni przed anemią, natomiast witamina B6 odpowiada za metabolizm białek i węglowodanów, a także poprawia pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze. W dorszu obecna jest również witamina PP, czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu. Białko i selen zawarte w rybie wzmacniają odporność. Ponadto jod reguluje działanie tarczycy i wytwarzanych przez nią hormonów, które mają wpływ na działanie całego organizmu.
Największym bogactwem nie tylko dorsza, ale wszystkich ryb morskich, są jednak kwasy omega-3. Mają one szczególne znaczenie zwłaszcza dla dzieci. Wspomagają ich prawidłowy rozwój zarówno fizyczny, jak i umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega-6, które wpływają korzystnie na pracę nerek oraz wątroby. Przyspieszają gojenie ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu. Wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości.
Skoro już znacie zalety dorsza to możecie odłożyć ulotkę pizzerii. Potrawa powstanie w mgnieniu oka, a do sporządzenia 1 porcji potrzebujecie następujących składników:
- 180 g filet dorsza
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 marchewka
- 5 pieczarek
- 100 g ugotowanej fasoli czerwonej (można zamienić ja na ryż, kaszę)
- 1 cebula
- 1 garść szpinaku
- sól
- pieprz
- cytryna
- cząber
- zioła prowansalskie
Przygotowanie (20 minut)
Przygotowujemy blaszkę na której kładziemy papier do pieczenia. Marchewkę kroimy w cienkie paski bądź ścieramy na tarce, cebulę kroimy w ćwiartki. Wsypujemy wszystkie warzywa oprócz szpinaku na papier i przyprawiamy. Na wierzch warzyw kładziemy rybę, przyprawiamy sola i pieprzem oraz plastrami cytryny. Długą wykałaczką „zszywamy” papier i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Po upływie czasu otwieramy papilot i dodajemy szpinak.
Smacznego!