Burger z selera z kaszą i kapustą kiszoną
Burger z selera z kaszą i kapustą kiszoną

Burger z selera z kaszą i kapustą kiszoną

Dzieci uwielbiają jedzenie w restauracjach szybkiej obsługi. Kusi ono swym smakiem, aromatem, kolorowym pudełkiem lub zabawką dołączoną do zestawu. W codziennym pośpiechu my też szukamy taniej przekąski, która szybko zaspokoi głód i doda energii. To pewnie dlatego rekordy popularności biją różne burgery. Kupując je musimy jednak ignorować fakt, że zajadanie się fast foodami grozi poważnymi problemami zdrowotnymi. Nie bez powodu po angielsku nazywa się te potrawy „junk food” – śmieciowe jedzenie.

W geście sprzeciwu wobec złych nawyków żywieniowych proponujemy zdrowego, kolorowego i sycącego burgera. Kotlet zamiast z mięsa robimy z kaszy jaglanej i kiszonej kapusty, natomiast seler świetnie wpasuje się w rolę bułki. Zanim wpadniecie w wir przygotowań, kilka ciekawostek o selerze.

Seler działa uspokajająco i przeciwdepresyjne. Medycyna ludowa od wieków przypisywała mu działanie antystresowe, a także przeciwzapalne. Osoby mające kłopoty z nerkami powinny pić regularnie sok z tartego korzenia selera. Natomiast wywar z gotowanej bulwy selera łagodzi bóle artretyczne.  Warzywo świetnie wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecane w okresie rekonwalescencji po przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia oraz przy stosowaniu diet odchudzających.

Szklanka soku z selera wypijana regularnie na czczo działa jak eliksir młodości, ponieważ oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze.

A teraz do dzieła!

Składniki na 6 burgerów

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • ½ szklanki uprażonych pestek dyni
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 pomidor
  • 100 g szpinaku
  • 4 duże selery
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Zioła prowansalskie
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie (40 minut):

  • Kapustę kiszoną odciskamy, kroimy i łączymy z kaszą jaglaną i zmiksowanymi w blenderze pestkami dyni. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
  • W między czasie przygotowujemy bułki z selera. Warzywo obieramy i kroimy w poprzek na 3 bądź 2 części (w zależności od wielkości selera). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
  • Z masy lepimy kotlety i układamy na blachę również wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, po upływie 10 minut odwracamy kotlety na drugą stronę.
  • Gdy wszystko pięknie rumieni się w piekarniku jest czas na przygotowanie salsy z pomidora i mango. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę składniki i doprawiamy niewielką ilością oliwy, solą oraz sokiem z cytryny.
  • Po upływie 20 minut, miękkiego selera wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy na blacie kuchennym. Gotowe zarumienione kotlety także trafiają na blat i zaczynamy składać burgera. Na jedną połówkę selera nakładamy szpinak następnie salsę, kotlet, dwa plastry ogórka konserwowego, plaster cebuli, a na wierzch  drugą połówkę selera. Wszystko przekłuwamy wykałaczką i przekładamy na talerz.

Smacznego!

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply

Skip to content