Dorsz z warzywami w papilocie
Dorsz z warzywami w papilocie

Dorsz z warzywami w papilocie

Praca, zakupy, dzieci zaraz wrócą ze szkoły z ochotą na ciepły obiad, a ty nie masz pomysłu ani siły na gotowanie i w efekcie sięgasz po telefon zamawiając pizzę. Takie sytuację na pewno zdarzają się w niejednym domu, dlatego dzisiaj zaprezentujemy wam potrawę oryginalną i zdrową, a zarazem szybką w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić na papierze do pieczenia, szczelnie zawinąć i wsunąć do piekarnika, a potem popijać ciepłą herbatką i odpoczywać w oczekiwaniu na efekt końcowy. Danie, o którym mowa, to pieczony dorsz z warzywami w papilocie.

Ryby, zwłaszcza morskie, są skarbnicą witamin. Witamina B1 odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, chroni przed zaburzeniami pracy serca oraz układu pokarmowego. Witamina B2 odpowiada za stan i zdrowie skóry. Witamina B12 chroni przed anemią, natomiast witamina B6  odpowiada za metabolizm białek i węglowodanów, a także poprawia pracę serca i reguluje ciśnienie tętnicze. W dorszu obecna jest również witamina PP, czyli niacyna, która obniża poziom cholesterolu. Białko i selen zawarte w rybie wzmacniają odporność. Ponadto jod reguluje działanie tarczycy i wytwarzanych przez nią hormonów, które mają wpływ na działanie całego organizmu.

Największym bogactwem nie tylko dorsza, ale wszystkich ryb morskich, są jednak kwasy omega-3. Mają one szczególne znaczenie zwłaszcza dla dzieci. Wspomagają ich prawidłowy rozwój zarówno fizyczny, jak i umysłowy. U dorosłych poprawiają pamięć oraz zapobiegają chorobom serca. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega-6, które wpływają korzystnie na pracę nerek oraz wątroby. Przyspieszają gojenie ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu. Wapń, fosfor oraz witamina D wspomagają budowę kości.

Ryby morskie mają wyjątkowo dużo zdrowych składników odżywczych.

Skoro już znacie zalety dorsza to możecie odłożyć ulotkę pizzerii. Potrawa powstanie w mgnieniu oka, a do sporządzenia 1 porcji potrzebujecie następujących składników:

  • 180 g filet dorsza
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 marchewka
  • 5 pieczarek
  • 100 g ugotowanej fasoli czerwonej (można zamienić ja na ryż, kaszę)
  • 1 cebula
  • 1 garść szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • cząber
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie (20 minut)

Przygotowujemy blaszkę na której kładziemy papier do pieczenia. Marchewkę kroimy w cienkie paski bądź ścieramy na tarce, cebulę kroimy w ćwiartki.  Wsypujemy wszystkie warzywa oprócz szpinaku na papier i przyprawiamy. Na wierzch warzyw kładziemy rybę, przyprawiamy sola i pieprzem oraz plastrami cytryny. Długą wykałaczką „zszywamy” papier i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Po upływie czasu otwieramy papilot i dodajemy szpinak.

Smacznego!

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply