Krem z marchwi i soczewicy
Krem z marchwi i soczewicy

Krem z marchwi i soczewicy

To jedna z tych potraw, od których we wczesnym dzieciństwie zaczynamy przygodę z poznawaniem smaków. Trudno się także bez niej obejść w późniejszym życiu dorosłym, zwłaszcza w zimne dni. Rozgrzewa, wzmacnia odporność, dodaje energii. Czy już wiecie, co to za danie? Tak, to zupa z marchwi, która nieraz pojawia się na rodzinnym stole. A oto nasza propozycja na modyfikację klasycznego dania – krem z marchewki i soczewicy. Z naszych obserwacji klientów restauracji wynika, że jest idealna dla dzieci.

Marchewka to samo zdrowie. Po pierwsze to źródło beta-karotenu, który poprawia funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jest także  przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Sok z marchwi jest pomocny przy zaburzeniach trawiennych u dzieci. W medycynie naturalnej znane jest też przeciwrobacze działanie marchwi, dlatego miazga z tego warzywa jest stosowana pomocniczo przeciwko owsikom.

A co cennego znajduje się w soczewicy? Przede wszystkim jest alternatywą dla białka zwierzęcego,  a ponadto zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. Ministerstwo Zdrowia zaleca, aby kobiety spożywały 400 mikrogramów kwasu foliowego. W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się 181 mikrogramów tej cennej witaminy, co pokrywa 45 proc. dziennego zapotrzebowania na tę substancę. Z kolei u kobiet w ciąży dawka ta może się zwiększyć z 400 do nawet 600 mikrogramów. Spożywanie witaminy B9 jest ważne, ponieważ zapobiega rozwojowi wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu, takich jak bezmózgowie, przepukliny układu nerwowego czy rozszczep kręgosłupa.

Surowa marchew, zupa z marchwi, sok z marchwi – zawsze smaczne i zdrowe!

W kuchni połączenie soczewicy i marchewki komponuje się ze sobą świetnie, a dodatek nutki orzechowego posmaku kokosa wzmacnia słodycz i aromat warzyw. Wystarczy zaledwie 20  minut i można cieszyć się pysznym smakiem zupy. Zaczynamy?

Składniki (4 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 marchewki
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii lub kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chilli (w zależności od preferencji smakowych)
  • sól i pieprz – do smaku
  • grzanki, sezam lub orzechy do podania

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od posiekania cebuli.
  • W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.
  • Po 2 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki, obraną marchew.
  • Po upływie kolejnych 5 minut wsypujemy soczewicę i wlewamy bulion. Przykrywamy garnek i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy blenderem na gładki krem, następnie zagotowujemy zupę i  doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

About The Author

Marzena Danicka, doradca żywieniowy, pasjonatka zdrowego odżywiania, wegetarianka, a także perfekcjonistka oraz Krzysztof Pasek, kucharz z 10 letnim stażem pracy, wielbiciel aromatycznych potraw, koneser piw regionalnych. Miłość do gotowania oraz ludzi zainspirowała ich do założenia restauracji Zdrowo Zmiksowani. Miejsca, gdzie w pozytywnej atmosferze można zjeść zdrowy, smaczny, lekki posiłek. Misją założycieli restauracji jest nauczanie zdrowych nawyków żywieniowych.

Related posts

Leave a Reply

Skip to content