To jedna z tych potraw, od których we wczesnym dzieciństwie zaczynamy przygodę z poznawaniem smaków. Trudno się także bez niej obejść w późniejszym życiu dorosłym, zwłaszcza w zimne dni. Rozgrzewa, wzmacnia odporność, dodaje energii. Czy już wiecie, co to za danie? Tak, to zupa z marchwi, która nieraz pojawia się na rodzinnym stole. A oto nasza propozycja na modyfikację klasycznego dania – krem z marchewki i soczewicy. Z naszych obserwacji klientów restauracji wynika, że jest idealna dla dzieci.
Marchewka to samo zdrowie. Po pierwsze to źródło beta-karotenu, który poprawia funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a także wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Jest także przeciwutleniaczem, co oznacza, że może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Sok z marchwi jest pomocny przy zaburzeniach trawiennych u dzieci. W medycynie naturalnej znane jest też przeciwrobacze działanie marchwi, dlatego miazga z tego warzywa jest stosowana pomocniczo przeciwko owsikom.
A co cennego znajduje się w soczewicy? Przede wszystkim jest alternatywą dla białka zwierzęcego, a ponadto zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. Ministerstwo Zdrowia zaleca, aby kobiety spożywały 400 mikrogramów kwasu foliowego. W 100 g ugotowanej soczewicy znajduje się 181 mikrogramów tej cennej witaminy, co pokrywa 45 proc. dziennego zapotrzebowania na tę substancę. Z kolei u kobiet w ciąży dawka ta może się zwiększyć z 400 do nawet 600 mikrogramów. Spożywanie witaminy B9 jest ważne, ponieważ zapobiega rozwojowi wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu, takich jak bezmózgowie, przepukliny układu nerwowego czy rozszczep kręgosłupa.

W kuchni połączenie soczewicy i marchewki komponuje się ze sobą świetnie, a dodatek nutki orzechowego posmaku kokosa wzmacnia słodycz i aromat warzyw. Wystarczy zaledwie 20 minut i można cieszyć się pysznym smakiem zupy. Zaczynamy?
Składniki (4 porcje):
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 4 marchewki
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 0,5 l mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki bazylii lub kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chilli (w zależności od preferencji smakowych)
- sól i pieprz – do smaku
- grzanki, sezam lub orzechy do podania
Przygotowanie:
- Zaczynamy od posiekania cebuli.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy.
- Po 2 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki, obraną marchew.
- Po upływie kolejnych 5 minut wsypujemy soczewicę i wlewamy bulion. Przykrywamy garnek i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy blenderem na gładki krem, następnie zagotowujemy zupę i doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!