Jesteście rodzicami małego diabetyka i chcecie, aby pomimo choroby Wasze dziecko mogło żyć aktywnie, podróżować i odkrywać nowe miejsca? Jest to możliwe z zachowaniem pewnych zasad. Jak zaplanować podróż z dzieckiem chorym na cukrzycę? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w artykule naszego eksperta w dziedzinie psychodietetyki Joanny Rogały.
1. Pamiętaj, że źle kontrolowana cukrzyca może prowadzić do groźnych powikłań. Koniecznie zabierz ze sobą zestaw do mierzenia poziomu cukru: glukometr i lancety, paski, pen i odpowiednią ilość insuliny.
2. W przypadku cukrzycy jednym z podstawowych elementów terapii jest podawanie insuliny. Weź glukagon, glukozę w tabletkach, w żelu lub kostkach, albo słodki soczek.
3. Wymienniki węglowodanowe (WW) ułatwiają planowanie codziennego jadłospisu dla dziecka. Ściąga z ilościami WW pomoże Ci obliczyć ilość węglowodanów, jaka znajduje się w jedzonym w podróży posiłku. Musisz to wiedzieć, by dobrze wyliczyć ilość insuliny, którą należy podać małemu cukrzykowi.
4. Pamiętaj, że ruch zdecydowanie zwiększa zużycie glukozy. Należy dużo częściej niż zwykle mierzyć cukier, szczególnie przed wejściem do wody i spożyć dodatkowy posiłek.
5. Miej przy sobie duży zapas wody.
6. Pamiętaj o jedzeniu podczas podróży. Na drogę weź kanapki (z cienkim plasterkiem serka, listkiem zielonej sałaty), w osobnych pojemnikach możesz zapakować pomidorki, rzodkiewki, serek biały, parę plasterków wędliny jeśli nie jedziemy daleko), przekąski (marchewkę pokrojoną w słupki, sałatę, ogórek zielony, paprykę żółtą lub czerwona pokrojona w słupki- ładnie podane doskonale zastępują paluszki i chipsy), owoce, te które zawierają najmniej węglowodanów czyli: arbuz, grejpfrut, poziomki, truskawki.
7. Ważne, żeby wiedzieć jakie produkty podnoszą poziom cukru i dostosowywać do tego menu naszego dziecka. W restauracji wybieraj posiłki gotowane, grillowane lub pieczone, unikaj tłustych i smażonych dań, pytaj o składniki i sposób ich przygotowywania. Z menu wybieraj: pieczywo wieloziarniste, płatki zbożowe, wędliny chude, filet z indyka lub kurczaka, wieprzową polędwiczkę, cielęcinę, ryby (zarówno morskie jak i słodkowodne), brokuły, kalafior, szparagi. Unikaj: pieczywa zawierającego miód, karmel, ciepłego pieczywa pszennego (np. tostów), ciast drożdżowych, rozgotowanego makaronu i ryżu, tłustej wieprzowiny, kaczki, gotowanych mięs mielonych, podrobów, pierogów, naleśników.
8. Twojemu dziecku łatwiej będzie przestrzegać diety kiedy cała rodzina wybierze taki styl odżywiania. I pamiętaj, zasady żywienia obowiązujące pacjenta chorego na cukrzycę to nic innego, jak zasady zdrowego odżywiania dla każdego z nas.
9. Planując podróże zagraniczne pamiętaj o zabraniu „pozwolenia na podróż” – dokumencie potwierdzającym, że Twoje dziecko jest chore na cukrzycę i musi mieć przy sobie insulinę, glukometr, igły, itp. Jest to szczególnie ważne podczas podróżowania samolotem.
10. Miej przy sobie materiały opatrunkowo – dezynfekujące (plastry z opatrunkiem, bandaże, wodę utlenioną, jodynę i spirytus).
Bądź nadal kochającym, uważnym i ceniącym aktywny wypoczynek Rodzicem. Twoja postawa to motywacja dla innych opiekunów, którzy nie mają odwagi korzystać z aktywnego życia z chorym dzieckiem.
Artykuły na temat zdrowia są zdecydowanie lepiej przygotowane niż inne tematy w sieci. Gratuluje autorowi.
forskolin